Respectar els béns del proïsme


    1 »Si t’adones que el bou o l’ovella del teu germà israelita s’han esgarriat, no te’n desentenguis: torna’l sens falta al teu germà. 2 Si no és veí teu o no el coneixes, guarda l’animal a l’estable de casa teva fins que el seu amo vingui a buscar-lo; quan vingui, retorna-l’hi. 3 Fes el mateix si trobes l’ase, el vestit o qualsevol objecte que un germà teu hagi perdut: no te’n desentenguis.
    4 »Si veus l’ase o el bou del teu germà israelita caiguts en el camí, no te’n desentenguis: ajuda’l a aixecar-los.

Prescripcions diverses


    5 »Una dona no ha de portar vestits d’home, ni un home vestits de dona: el Senyor, el teu Déu, detesta els qui es comporten així.
    6 »Si tot fent camí trobes un niu d’ocells en un arbre o per terra, amb la mare covant els ous o protegint els seus petits, no t’emportis la mare amb la cria. 7 Avia la mare i queda’t només la cria. Així seràs feliç i tindràs una llarga vida.
    8 »Si edifiques una casa nova, posa-hi una barana al terrat, perquè la teva família no sigui responsable de la mort del qui pugui caure daltabaix.
    9 »No plantis a la teva vinya coses diferents, perquè no quedi consagrat a Déu el fruit de la vinya amb les altres plantes.
    10 »No llauris amb un bou i un ase alhora.
    11 »No portis vestits de roba teixida alhora amb llana i amb lli.
    12 »Fes-te serrells a les quatre vores del mantell amb què et cobreixes.

Lleis sobre la integritat de la dona


    13 »Si un home es casa amb una dona i, després de cohabitar amb ella, deixa d’estimar-la, 14 la calumnia i la difama dient: “M’he casat amb aquesta dona; però, quan ens hem unit, m’he adonat que no era verge”, 15 llavors els pares de la noia portaran les proves que la seva filla era verge al tribunal dels ancians, reunit a la porta de la ciutat. 16 El pare declararà davant d’ells: “He donat la meva filla a aquest home perquè fos la seva muller; però ell ha deixat d’estimar-la 17 i ara la calumnia dient que la meva filla no era verge. Aquí hi ha les proves de la seva virginitat.” I els pares mostraran als ancians el mantell, tacat de sang, que cobria els nuvis la nit de noces. 18 Els ancians de la ciutat faran agafar el marit i el castigaran. 19 A més, li imposaran una multa de cent peces de plata, que donaran al pare de la noia, per haver difamat una verge israelita. Ella continuarà essent la seva dona, i ell no podrà divorciar-se’n en tota la seva vida.
    20 »Però si l’acusació era certa i resultés que la noia ja no era verge, 21 la trauran fora de la porta de la casa paterna, i els homes de la seva ciutat l’apedregaran fins que mori. Havia comès una infàmia mai vista a Israel prostituint-se mentre era a la casa del seu pare. Extirpa la maldat d’enmig teu.
    22 »Si un home és sorprès jaient amb una dona casada, tots dos han de morir, l’home i la dona. Extirpa d’Israel la maldat.
    23 »Si un home troba en una ciutat una noia verge unida per acord matrimonial amb un altre i jeu amb ella, 24 traieu-los tots dos fora de la ciutat i apedregueu-los fins que morin. La noia ha de morir perquè, tot i ser dintre la ciutat, no va cridar que l’ajudessin, i l’home ha de morir perquè va violar la dona d’un altre. Extirpa la maldat d’enmig teu.
    25 »Però si és fora poblat on l’home troba la noia unida per acord matrimonial i la viola, només haurà de morir l’home. 26 A la noia no li facis res; ella no ha comès cap falta que mereixi la mort. Aquest cas s’assembla al d’un home que es llança contra un altre i el mata: 27 fora poblat, encara que la noia hagués cridat, ningú no hauria vingut a defensar-la.
    28 »Si un home troba una noia que encara no està unida per acord matrimonial, se l’enduu, jeu amb ella i el descobreixen, 29 haurà de pagar al pare de la noia cinquanta peces de plata i s’hi haurà de casar, perquè l’ha posseïda; i no podrà divorciar-se’n en tota la seva vida.