Israel retornarà al Senyor


    1 »Quan es compliran en tu totes aquestes benediccions o malediccions que t’he proposat, si reflexiones enmig de les nacions on el Senyor, el teu Déu, t’haurà dispersat, 2 i tu amb els teus fills et converteixes amb tot el cor i amb tota l’ànima al Senyor, el teu Déu, i l’obeeixes en tot allò que avui et mano, 3 ell renovarà la teva vida i tindrà misericòrdia de tu. Llavors et tornarà a reunir de tots els pobles on t’havia dispersat. 4 Ni que tinguessis la teva gent escampada fins a l’horitzó, el Senyor, el teu Déu, vindria allà a cercar-te i a reunir-te, 5 per fer-te entrar en el país que els teus pares havien posseït i que tu també posseiràs. Et farà feliç i et multiplicarà més que els teus pares.
    6 »El Senyor, el teu Déu, circumcidarà el teu cor i el dels teus descendents, perquè estimis el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor i amb tota l’ànima, i puguis viure. 7 El Senyor, el teu Déu, farà caure totes aquestes amenaces sobre els teus enemics, que t’odiaven i et perseguien. 8 Tu tornaràs a escoltar la veu del Senyor i compliràs tots els manaments que avui et dono. 9 El Senyor, el teu Déu, t’omplirà de prosperitat en tot el que emprenguis: multiplicarà els fruits de les teves entranyes, del teu bestiar i de la teva terra. El Senyor tindrà, altra vegada, el goig de fer-te feliç, com el tenia de fer feliços els teus pares, 10 perquè tu aleshores obeiràs el Senyor, el teu Déu, i guardaràs els seus manaments i els seus decrets, escrits en aquest llibre de la Llei, i perquè t’hauràs convertit al Senyor, el teu Déu, amb tot el cor i amb tota l’ànima.

La paraula de Déu és molt a prop


    11 »Aquesta Llei que avui et dono no és massa difícil per a tu, ni és fora del teu abast. 12 No és pas al cel, que puguis dir: “Qui serà capaç de pujar-hi i portar-nos-la, per fer-nos-la conèixer i perquè la puguem complir?” 13 Ni és tampoc a l’altra banda de mar, que puguis dir: “Qui serà capaç de travessar el mar i portar-nos-la, per fer-nos-la conèixer i perquè la puguem complir?” 14 La paraula és molt a prop teu; la tens als llavis, la tens al cor, perquè puguis complir-la.

Conclusió: escollir la vida


    15 »Avui et proposo d’escollir entre la vida i la mort, entre la felicitat i la desgràcia. 16 Avui et mano que estimis el Senyor, el teu Déu, que segueixis els seus camins i compleixis els seus manaments, els seus decrets i les seves prescripcions. Si ho fas així, viuràs, seràs nombrós, i el Senyor, el teu Déu, et beneirà en el país on ara entraràs per prendre’n possessió. 17 Però si el teu cor s’allunya d’ell, si no l’obeeixes i et deixes arrossegar a donar culte a altres déus i a adorar-los, 18 avui t’anuncio que aneu de cert a la perdició, que no viureu gaires anys a la terra on ara, un cop passat el Jordà, entrareu per prendre’n possessió.
    19 »Avui prenc el cel i la terra com a testimonis contra vosaltres: et proposo d’escollir entre la vida i la mort, entre la benedicció i la maledicció. Tu escull la vida i viuràs, tu i la teva descendència. 20 Estima el Senyor, el teu Déu, obeeix-lo i sigues-li fidel: en ell trobaràs la vida, i el Senyor et concedirà molts anys per a poder habitar en aquest país que ell havia promès als teus pares, a Abraham, a Isaac i a Jacob.