Joahaz, rei d’Israel


    1 L’any vint-i-tres del regnat de Joaix, fill d’Ahazià, rei de Judà, Joahaz, fill de Jehú, començà a ser rei d’Israel a Samaria. Va regnar-hi disset anys. 2 Ofenia el Senyor amb el seu comportament: va continuar els pecats que Jeroboam, fill de Nebat, havia fet cometre a Israel; no se’n va apartar. 3 Per això el Senyor es va irritar contra Israel i els va posar en mans d’Hazael, rei dels arameus, i de Benadad, fill d’Hazael. 4 Però Joahaz va apaivagar el Senyor, i el Senyor, veient les sofrences d’Israel, oprimit pel rei dels arameus, el va escoltar. 5 El Senyor va donar un salvador a Israel, i pogueren desfer-se de la dominació dels arameus. Els israelites tornaren a habitar a casa seva com abans.
    6 Així i tot, no es van apartar dels pecats que el llinatge de Jeroboam havia fet cometre a Israel. Hi van persistir, i fins i tot mantenien el bosquet sagrat plantat a Samaria. 7 Per això Joahaz es va quedar per tot exèrcit amb cinquanta homes com a dotació de deu carros de guerra, i deu mil homes d’infanteria, ja que el rei dels arameus havia exterminat els altres desfent-los com la pols que tothom trepitja.
    8 La resta de la història de Joahaz, tot el que va fer i les seves gestes, consta en la Crònica dels reis d’Israel. 9 Joahaz va morir i es va reunir amb els seus pares; el van enterrar a Samaria. El va succeir el seu fill Jehoaix.

Jehoaix, rei d’Israel


    10 L’any trenta-set del regnat de Joaix, rei de Judà, Jehoaix, fill de Joahaz, començà a ser rei d’Israel a Samaria. Va regnar-hi setze anys. 11 Ofenia el Senyor amb el seu comportament i no es va allunyar de cap dels pecats que Jeroboam, fill de Nebat, havia fet cometre a Israel; va continuar cometent-los tots.
    12 La resta de la història de Jehoaix, tot el que va fer, les seves gestes, les seves guerres amb Amasies, rei de Judà, tot consta en la Crònica dels reis d’Israel. 13 Jehoaix va morir i es va reunir amb els seus pares. El va succeir Jeroboam. Jehoaix fou enterrat a Samaria, amb els reis d’Israel.

Mort d’Eliseu i miracles pòstums


    14 Quan Eliseu es va agreujar en la malaltia que el portaria a la mort, Jehoaix, rei d’Israel, baixà a visitar-lo. Abraçat a ell, li cobria la cara de llàgrimes, tot dient:
—Pare meu, pare meu! Carro i guia d’Israel!

    15 Eliseu li va dir:
—Agafa un arc i fletxes.
Ell va agafar un arc i fletxes.

    16 Eliseu digué al rei d’Israel:
—Tiba l’arc!
Ell va tibar-lo. Eliseu va posar les mans sobre les del rei
17 i digué:
—Obre la finestra que dona a llevant.
Ell la va obrir, i Eliseu li digué:
—Tira!
Ell va tirar, i Eliseu va exclamar:
—Fletxa de la victòria del Senyor! Fletxa de la victòria contra els arameus! Els derrotaràs completament a Afec.

    18 Eliseu va tornar-li a dir:
—Agafa les fletxes.
Ell les va agafar, i Eliseu digué al rei d’Israel:
—Pica a terra.
Va donar tres cops i va parar.
19 L’home de Déu es va disgustar amb ell i li va dir:
—Si haguessis donat cinc o sis cops, hauries vençut completament els arameus; ara, però, només els derrotaràs tres vegades.

    20 Eliseu va morir i el van enterrar. A començament d’any, algunes bandes de moabites van envair el país. 21 Uns que estaven enterrant un home, veient una de les bandes, van llançar el difunt al sepulcre d’Eliseu i van fugir. Quan aquell difunt va tocar els ossos d’Eliseu, recobrà la vida i es posà dret.
    22 Hazael, rei dels arameus, havia oprimit els israelites durant tota la vida de Joahaz. 23 Però el Senyor se’n va compadir i en tingué misericòrdia. Es va decantar a favor d’ells i, per la seva aliança amb Abraham, Isaac i Jacob, no els volgué exterminar ni allunyar, de moment, de la seva presència.
    24 Hazael, rei dels arameus, va morir, i el va succeir el seu fill Benadad. 25 Jehoaix, fill de Joahaz, va recuperar del domini de Benadad, fill d’Hazael, les ciutats que aquest havia conquerit i pres a Joahaz, pare de Jehoaix. Aquest va derrotar Benadad tres vegades i va recuperar les ciutats d’Israel.