Contra els falsos profetes


    1 El Senyor em va comunicar la seva paraula. Em digué:
    2 —Fill d’home, profetitza contra els profetes d’Israel. Digues als profetes que profetitzen segons el seu propi parer: “Escolteu la paraula del Senyor. 3 Això diu el Senyor Déu: Ai dels profetes necis! Diuen el que els ve de gust, sense haver tingut cap visió. 4 Els teus profetes, Israel, són com xacals que ronden per les ruïnes.
    5 »No heu refet els esvorancs del mur ni heu envoltat d’una muralla el poble d’Israel perquè resistís durant el combat en el dia del Senyor. 6 Les vostres visions són falses, i les vostres prediccions, una mentida. Alguns asseguren: ‘Això ho diu el Senyor’, però el Senyor no els ha enviat, i encara esperen que es compleixi la seva paraula! 7 ¿No és cert que les vostres visions són falses i les vostres prediccions una mentida, ja que dieu: ‘Això ho diu el Senyor’, sense que jo hagi parlat?
    8 »Ara, doncs, escolteu què diu el Senyor Déu: Per les vostres prediccions falses i les vostres visions mentideres, aquí em teniu contra vosaltres. Ho afirmo jo, el Senyor Déu. 9 Faré pesar la meva mà contra els profetes que tenen visions falses i fan prediccions mentideres: no prendran part en el consell del meu poble, no seran inscrits en el registre del casal d’Israel ni entraran a la terra d’Israel. Així sabran que jo soc el Senyor Déu.
    10 »Cert, ells han esgarriat el meu poble, dient-li que tot va bé, quan res no va bé. El poble és com una paret que han aixecat i que els seus profetes arrebossen. 11 Digues, doncs, als qui l’arrebossen que la paret caurà; perquè vindran una pluja torrencial i una pedregada, es girarà un vent de tempesta, 12 i veureu la paret enderrocada! ¿No és cert que us diran: ‘Què se n’ha fet, del vostre arrebossat?’ 13 Per tant, això us anuncia el Senyor Déu: Indignat, desencadenaré un vent de tempesta, una pluja torrencial i una pedregada que ho arrasarà tot. 14 Enderrocaré la paret que havíeu arrebossat, la deixaré arran de terra, i quedaran al descobert els seus fonaments. Quan caurà, vosaltres desapareixereu sota d’ella; llavors sabreu que jo soc el Senyor. 15 Un cop apaivagat el meu enuig contra aquella paret i els qui l’havien arrebossada, us diré: No queda res de la paret ni dels qui l’arrebossaven; 16 res dels profetes d’Israel que profetitzaven sobre Jerusalem i que li anunciaven visions de prosperitat, quan de fet no n’hi havia. Ho dic jo, el Senyor Déu.

Contra les fetilleres


    17 »Tu, fill d’home, encara’t també amb les dones del teu poble que profetitzen segons el seu propi parer i profetitza contra elles. 18 Digues-los: ‘Això us fa saber el Senyor Déu: Ai de les qui cusen cintes per als canells de les mans i fan vels de tota mida per posar-se’ls al cap i atrapar vides! Vosaltres, per poder viure, atrapeu vides del meu poble! 19 Profaneu davant el poble la meva santedat per guanyar-vos un grapat d’ordi i uns bocins de pa; predieu la mort als qui no han de morir i augureu vida als qui no han de viure. Així enganyeu el meu poble, que fa cas de la vostra superxeria. 20 Ara, doncs, això us fa saber el Senyor Déu: Aquí em teniu contra les vostres cintes, amb què atrapeu les vides com qui caça ocells; jo us les tallaré dels braços. Així deixaré lliures les vides que havíeu atrapat com qui caça ocells, 21 esquinçaré els vostres vels, alliberaré el meu poble de les vostres mans, i us fugirà la caça. Llavors sabreu que jo soc el Senyor.
    22 »Vosaltres inquieteu el just amb enganys, quan jo no l’havia inquietat; en canvi, encoratgeu el malvat perquè no es converteixi de la seva conducta malvada i així no pugui salvar la vida. 23 Per això s’han acabat les vostres visions falses i les vostres prediccions. Alliberaré el meu poble de les vostres mans, i sabreu que jo soc el Senyor.’ ”