Prostitució de les dues germanes


    1 El Senyor em va comunicar la seva paraula. Em digué:
    2 —Fill d’home, escolta. Hi havia dues dones, filles de la mateixa mare. 3 De joves es van prostituir a Egipte. Allà els grapejaren els pits, allà les van desflorar. 4 La gran es deia Oholà, i la petita, Oholibà. Jo les vaig prendre totes dues per mullers, i amb elles vaig tenir fills i filles. La primera és Samaria, i la segona, Jerusalem.
    5 »Oholà, tot i que em pertanyia, es tornà a prostituir i s’enamorà apassionadament dels assiris, els seus amants, que l’anaven a trobar. 6 Eren governadors i prefectes, vestits de porpra violeta, tots joves atractius, muntats a cavall. 7 Ella va oferir el seu cos a tots els assiris distingits, de qui s’havia enamorat perdudament, i va permetre que la profanessin els seus ídols repugnants. 8 Però alhora va continuar les disbauxes amb els egipcis, que havien jagut amb ella quan era jove i l’havien desflorada desfogant la seva luxúria. 9 Per això la vaig deixar en poder dels seus amants, els assiris, de qui s’havia enamorat perdudament. 10 Ells la despullaren, li prengueren els fills i les filles i la van matar amb l’espasa. El càstig que li van imposar la va fer cèlebre entre les dones.
    11 »Oholibà, la seva germana, havia vist tot això, però en la seva passió s’envilí més perdudament que Oholà. Les seves disbauxes van ser encara pitjors que les de la seva germana. 12 S’enamorà bojament dels assiris: vingueren a trobar-la governadors i prefectes, vestits magníficament, tots joves atractius, muntats a cavall. 13 Vaig veure que ella també permetia que la profanessin: totes dues van seguir el mateix camí. 14 Però Oholibà va anar més enllà en les seves disbauxes. Va veure imatges d’homes gravades a la paret, figures de caldeus pintades amb vermelló. 15 Eren homes ben cenyits i amb turbants que els cobrien el cap, tots amb aspecte de dignataris, retrat fidel dels babilonis, nascuts al país dels caldeus. 16 Tan bon punt els veié, se’n va enamorar bojament i els envià missatgers a Caldea. 17 Els babilonis vingueren a trobar-la, jagueren amb ella i la van profanar amb les seves disbauxes. Però, un cop profanada, ella els va avorrir. 18 Havia descobert les seves vergonyes i s’havia donat a la prostitució. Llavors jo la vaig avorrir profundament, com abans havia avorrit la seva germana. 19 Ella es va prostituir encara més, recordant la seva joventut, els dies de disbauxa al país dels egipcis. 20 S’apassionà per aquests degenerats d’egipcis, que tenen un sexe com el dels ases i ejaculen com cavalls.
    21 »Has tornat al desvergonyiment de la teva jovenesa, quan els egipcis et grapejaven els pits i et van desflorar.
    22 »Doncs bé, Oholibà, això et fa saber el Senyor Déu: Jo cridaré els teus amants, que ara avorreixes, i els faré venir contra tu de tot arreu: 23 els babilonis amb tots els caldeus, els de Pecod, de Xoa i de Coa, com també tots els assiris, aquells joves atractius, governadors i prefectes, oficials i dignataris, tots muntats a cavall. 24 Vindran contra tu acompanyats de molts carros de guerra i dels pobles aliats. T’encerclaran batallons protegits amb cascos, rodelles i escuts. Els donaré poder de judicar-te i et jutjaran segons les seves lleis. 25 Ja que has defraudat el meu amor, faré que et tractin amb ràbia. Et tallaran el nas i les orelles, i la resta dels teus habitants caurà víctima de l’espasa. Et prendran els fills i les filles, i el foc consumirà els supervivents. 26 T’arrencaran els vestits i et robaran les joies precioses. 27 Posaré fi a la teva infàmia, a la teva prostitució, començada al país dels egipcis; no giraràs més els ulls cap a ells, no et recordaràs més d’Egipte.
    28 »Això t’anuncia el Senyor Déu: Et posaré en mans d’aquells que detestes, d’aquells que avorreixes profundament. 29 Et tractaran amb odi, s’apoderaran del fruit del teu treball, et deixaran nua del tot, i quedarà al descobert la vergonya de la teva prostitució. El teu desvergonyiment i les teves disbauxes 30 són la causa de tot això, perquè t’has donat a les nacions i has permès que et profanessin els seus ídols repugnants. 31 Has seguit els passos de la teva germana, i jo et posaré a les mans la seva copa.
    32 »Això t’anuncia el Senyor Déu:
»Beuràs la copa de la teva germana,
una copa fonda i ampla.
Seràs motiu de befa i d’escarni,
perquè és plena a vessar.

    33 Et deixarà embriagada i afligida
la copa d’horror i d’estupor,
la copa de Samaria, la teva germana.

    34 En beuràs, la buidaràs,
en rosegaràs els trossos trencats,
amb ells t’esgarrinxaràs els pits.
Soc jo qui et parla.
Ho dic jo, el Senyor Déu.

    35 »Això et diu el Senyor Déu: Ja que t’has oblidat de mi i m’has girat l’esquena, carrega’t la teva infàmia i la teva prostitució.
    36 El Senyor em digué:
—Fill d’home, vols jutjar Oholà i Oholibà? Mostra’ls que n’és, d’abominable, tot el que han fet.
37 Són adúlteres, tenen les mans tacades de sang, han comès adulteri amb els seus ídols repugnants; han arribat a oferir-los per menjar els fills que jo havia tingut amb elles. 38 I encara m’han fet això: el mateix dia profanaven el meu santuari i violaven el repòs dels meus dissabtes. 39 El mateix dia, després de sacrificar els seus fills als ídols repugnants, entraven al meu santuari i així el profanaven. Això és el que han fet en la meva pròpia casa! 40 Més encara: van enviar un missatger a uns homes, que vingueren de lluny. Quan hagueren arribat, elles es banyaren, es pintaren els ulls amb antimoni i es van enjoiar. 41 Després es van reclinar en un llit luxós, amb una taula parada al davant, i al damunt hi posaren l’encens i l’oli que m’havien d’oferir. 42 Allí se sentia la remor d’una multitud despreocupada, a la qual es va afegir una munió d’homes vinguts del desert. Aquests les van enjoiar amb braçalets i amb una magnífica diadema. 43 Llavors vaig dir d’elles dues, masegades per tants adulteris: Encara es donen a les seves disbauxes! 44 I anaven a trobar-les com qui va a una prostituta! Això feien amb Oholà i amb Oholibà, dones depravades! 45 Però uns homes justos les jutjaran segons la llei de les adúlteres i de les assassines, perquè són adúlteres i tenen les mans tacades de sang.
    46 »Per tant, això diu el Senyor Déu: Que vingui contra elles un aplec de gent i es converteixin en un espectacle de terror i de pillatge; 47 que la gent les apedregui i les trossegi amb les seves espases; que matin els seus fills i calin foc a les seves cases. 48 Posaré fi a la depravació que hi ha al país; totes les dones s’escarmentaran i no imitaran més les seves infàmies.
    49 »Tindreu la paga de la vostra infàmia i portareu la càrrega del pecats que vau cometre amb els vostres ídols repugnants. Llavors sabreu que jo soc el Senyor Déu.