El savi davant el poder


    1 Qui hi ha com el savi? Qui sap interpretar la dita: «La saviesa il·lumina el rostre de l’home i transforma la seva duresa»? 2 Jo la interpreto així: Observa les ordres del rei, tingues en compte el jurament diví 3 i no et precipitis. Fuig de la seva presència, no et quedis immòbil quan les coses es posen malament, perquè el rei farà el que vulgui. 4 La paraula del rei és sobirana, i ningú no gosarà demanar-li explicacions dels seus actes.
    5 A qui observa el que està manat, no li passarà res de dolent. El savi sap discernir com i quan s’ha d’actuar. 6 En efecte, per a cada cosa hi ha un moment oportú i una conducta adient. Però l’home està exposat a grans perills, 7 perquè no sap què ha de passar. Qui li podrà explicar quan passaran les coses?
    8 L’home no és amo del seu alè de vida, i no pot retenir-lo; ningú no té poder sobre el dia de la mort. Ningú no s’escapa del combat, i la maldat no salva el qui la comet.
    9 Tot això ho he vist fixant-me en tot el que es fa sota el sol, en un temps en què l’home domina sobre l’home, per a desgràcia seva.

L’èxit dels malvats


    10 Així, he vist gent dolenta que havien freqüentat el temple i a qui feien grans funerals, mentre que a la ciutat eren oblidats els qui havien obrat honestament. També això és decebedor. 11 Com que les obres dolentes no són castigades a l’instant, per això el cor dels homes no es cansa de fer el mal. 12 En efecte, un pecador pot cometre el mal cent vegades i, en canvi, viure molts anys. Bé ho sé prou, allò de «Els qui reverencien Déu seran feliços, perquè el respecten, 13 però el malvat no aconseguirà la felicitat, ni allargarà la seva vida com una ombra, perquè no reverencia Déu». 14 De fet, a la terra hi ha una cosa que decep: hi ha justos a qui les coses van com si fossin malvats i hi ha malvats a qui les coses van com si fossin justos. Jo mantinc que també això és decebedor. 15 Per aquest motiu celebro l’alegria, perquè per a l’home no hi ha res millor en aquesta vida que menjar, beure i estar content; això l’acompanyarà en el seu treball durant els dies que Déu li ha concedit de viure sota el sol.

L’home no pot comprendre l’obra de Déu


    16 M’he aplicat a conèixer la saviesa i a considerar els treballs que l’home ha de fer aquí a la terra: ni de dia ni de nit no s’acluquen els seus ulls. 17 I després de contemplar tota l’obra de Déu, veig que l’home no pot comprendre el que passa sota el sol; per més que s’hi esforci no se’n surt. I encara que el savi pretengui d’entendre-ho, en realitat no ho pot descobrir.