Un cas de prohibició de tornar-se a casar


    1 »Suposem que un home s’ha casat amb una dona i ha conviscut amb ella, però un dia ja no se la mira amb bons ulls, perquè troba en ella alguna cosa censurable, i llavors escriu un document de divorci, l’hi dona i la treu de casa. 2 Suposem que ella, un cop fora, es casa amb un altre home 3 i que el segon marit deixa d’estimar-la, escriu un document de divorci, l’hi dona i la treu de casa, o bé suposem que mor aquest segon marit. 4 En aquest cas, el seu primer marit, que l’havia treta de casa, no s’hi podrà tornar a casar, ja que, respecte a ell, no és legalment pura. Seria una cosa abominable per al Senyor. No profanis amb un pecat com aquest el país que el Senyor, el teu Déu, et dona en possessió.

El casat de poc


    5 »Si un home s’acaba de casar, no està obligat a incorporar-se a l’exèrcit ni podrà ser reclutat per a altres serveis públics. Que quedi lliure de qualsevol prestació durant un any, que s’estigui a casa seva i faci feliç la dona amb qui s’ha casat.

Llei sobre les penyores


    6 »No prenguis en penyora el molí de gra, ni tan sols la mola: seria prendre en penyora el mitjà de subsistència.

Rapte d’una persona


    7 »Si es descobreix que algú ha segrestat un dels seus germans israelites per reduir-lo a esclavitud o vendre’l, el segrestador ha de morir. Extirpa la maldat d’enmig teu.

La lepra


    8 »Ves amb compte amb les malalties de la pell: observa exactament les instruccions dels sacerdots levites; mireu de posar en pràctica tot el que jo els he manat. 9 Recorda el que el Senyor, el teu Déu, va fer a Maria quan fèieu camí, després de la sortida d’Egipte.

Més sobre les penyores


    10 »Si prestes alguna cosa a un altre, no entris a casa seva a prendre-li una penyora; 11 espera’t a fora, que aquell home te la porti ell mateix. 12 Si és un pobre i et dona en penyora el seu mantell, no li retinguis encara la penyora quan te’n vagis a dormir; 13 torna-la-hi a l’hora de pondre’s el sol, perquè pugui dormir abrigat amb el seu mantell. Ell et beneirà i el Senyor, el teu Déu, et tindrà en compte aquesta bona acció.

El respecte als pobres


    14 »No explotis un jornaler pobre i necessitat, tant si és un germà teu israelita com si és un immigrant que viu en una ciutat del teu país. 15 Paga-li el jornal aquell mateix dia; que no se li pongui el sol sense haver cobrat, perquè aquell home és pobre i necessita el seu jornal per a viure. Així no clamarà al Senyor contra tu i no seràs culpable d’un pecat.

Responsabilitat personal


    16 »Els pares no han de ser condemnats a mort per culpa dels fills, ni els fills per culpa dels pares; cadascú només podrà ser condemnat a mort pels crims que hagi comès ell mateix.

Mesures a favor dels pobres


    17 »No violis els drets d’un immigrant orfe. No prenguis com a penyora el vestit d’una viuda: 18 recorda que eres esclau a Egipte i que el Senyor, el teu Déu, te’n va alliberar. Per això et mano que compleixis aquestes prescripcions.
    19 »Quan seguis el teu camp, si hi oblides una garba no hi tornis per recollir-la. Que sigui per a l’immigrant, l’orfe i la viuda. Així el Senyor, el teu Déu, et beneirà en tot el que emprenguis. 20 Igualment, quan cullis les olives, no repassis després les branques. Deixa el que hi quedi per a l’immigrant, l’orfe i la viuda. 21 Quan veremis, no passis després a esgotimar. Deixa el que hi quedi per a l’immigrant, l’orfe i la viuda. 22 Recorda que eres esclau en el país d’Egipte. Per això et mano que compleixis aquestes prescripcions.