Aplicació d’una sentència


    1 »En cas de plet, que els dos contendents es presentin a judici i que siguin jutjats: l’innocent serà absolt, i el culpable, condemnat. 2 Si el culpable mereix que l’assotin, el jutge el farà estendre a terra al seu davant perquè li donin tants assots com mereix la seva culpa. 3 Li podran donar quaranta assots, però no més. Si continuaven assotant-lo, li podrien obrir una ferida greu, i llavors el teu germà quedaria deshonrat als teus ulls.

El bou a l’era


    4 »No posis morrió al bou mentre trilla.

El dret a tenir descendència


    5 »Si dos germans viuen plegats i un d’ells mor sense fills, la viuda no es casarà amb un estrany de fora de la família. El seu cunyat té el deure de casar-s’hi i de complir així amb ella els deures legals de cunyat. 6 El primer fill que ella posarà al món perpetuarà el nom del germà mort, i així el seu nom no s’esborrarà a Israel.
    7 »Però si un home es nega a casar-se amb la seva cunyada, aquesta anirà al tribunal, als ancians reunits a la porta de la ciutat, per dir-los: “El meu cunyat es nega a perpetuar el nom del seu germà a Israel, no vol complir amb mi els deures legals de cunyat.” 8 Els ancians de la ciutat el convocaran per parlar-li. Si manté la decisió de no voler-se casar amb la viuda del seu germà, 9 aquesta se li acostarà en presència dels ancians, li traurà del peu la sandàlia, li escopirà a la cara i dirà: “Així es tracta l’home que es nega a perpetuar el casal del seu germà.” 10 I a Israel la família d’aquest home portarà el nom de “família del descalçat”.

Gest prohibit en una baralla


    11 »Quan dos homes es barallen entre ells, si la dona d’un, per salvar el seu marit dels cops de l’altre, s’acosta a l’adversari i l’agafa per les vergonyes, 12 talla-li la mà. No tinguis compassió d’ella.

Honestedat en el comerç


    13 »No duguis a la bossa pesos desiguals, un de més gros i un de més petit. 14 No tinguis a casa mesures desiguals, una de més gran i una de més petita. 15 Tingues pesos exactes i justos, mesures exactes i justes. Així tindràs una llarga vida en el país que el Senyor, el teu Déu, et dona, 16 perquè el Senyor, el teu Déu, detesta tota mena d’estafadors, tots els qui cometen injustícies.

Condemna dels amalequites


    17 »Recorda el que et van fer els amalequites mentre seguíeu el vostre camí, després de la sortida d’Egipte. 18 Sense cap temor de Déu, et van sortir al pas quan estaves cansat i rendit, i atacaven pel darrere els qui no podien seguir. 19 Quan el Senyor, el teu Déu, et concedirà el repòs de tots els enemics que t’envolten, en el país que el Senyor, el teu Déu, et dona en heretat perquè en prenguis possessió, esborra de sota el cel el nom d’Amalec. No te n’oblidis!