Jeremies, empresonat


    1 En lloc de Jeconies, fill de Joiaquim, va regnar Sedecies, fill de Josies, a qui Nabucodonosor, rei de Babilònia, va fer rei del país de Judà. 2 Ni ell ni els seus oficials ni la gent del poble no van fer cas de les paraules que el Senyor els comunicava per boca del profeta Jeremies.
    3 El rei Sedecies va encarregar a Jucal, fill de Xelemià, i a Sefanià, fill del sacerdot Maasseià, que diguessin al profeta Jeremies:
—Intercedeix per nosaltres davant el Senyor, el nostre Déu.

    4 Jeremies anava i venia entre la gent: encara no l’havien tancat a la presó. 5 L’exèrcit del faraó havia sortit d’Egipte i, en tenir-ne notícia els caldeus que tenien assetjada Jerusalem, s’havien retirat.
    6 Llavors el Senyor va comunicar la seva paraula al profeta Jeremies. Li digué:
    7 —Això diu el Senyor, Déu d’Israel: Comuniqueu això al rei de Judà, que us ha enviat a consultar-me: “L’exèrcit del faraó, que s’havia mobilitzat per ajudar-vos, ja se’n torna a Egipte, el seu país. 8 I els caldeus ja tornen per atacar aquesta ciutat: l’ocuparan i hi calaran foc. 9 Això diu el Senyor: No us enganyeu vosaltres mateixos pensant que els caldeus s’han retirat. No s’han pas retirat! 10 I encara que vencéssiu tot l’exèrcit dels caldeus que combaten contra vosaltres i en quedessin només uns quants de malferits, aquests s’aixecarien de la seva tenda i calarien foc a la ciutat.”
    11 Com que l’exèrcit dels caldeus s’havia retirat de Jerusalem per la pressió de l’exèrcit del faraó, 12 Jeremies volgué sortir de la ciutat per anar al territori de Benjamí, a un repartiment de terres entre els seus. 13 Però quan va ser a la porta de Benjamí, el cap de la guàrdia, Irià, fill de Xelemià, fill d’Hananià, va detenir el profeta Jeremies, tot dient:
—Tu et passes als caldeus!

    14 Jeremies protestà:
—És fals! Jo no em passo als caldeus!
Però Irià no en va fer cas i el va portar pres als oficials.
15 Aquests, enfurismats contra Jeremies, el van apallissar i el tancaren a casa del canceller Jehonatan, que havien convertit en presó. 16 Així Jeremies anà a parar al soterrani de l’edifici de la cisterna i s’hi va estar molts dies.

Entrevista secreta amb Sedecies


    17 D’allí, el rei Sedecies el va fer treure secretament i el va fer portar al seu palau per preguntar-li:
—Has rebut alguna paraula del Senyor?
Jeremies respongué al rei Sedecies:
—Sí.
I afegí:
—Cauràs en mans del rei de Babilònia.

    18 Jeremies va dir també al rei Sedecies:
—Per què m’heu fet tancar a la presó? Jo no he fet pas res contra tu, ni contra els teus oficials, ni contra aquest poble.
19 On són ara els vostres profetes que us anunciaven que el rei de Babilònia no vindria a atacar-vos, ni a vosaltres ni aquest país? 20 I ara, rei i senyor meu, escolta’m i permet que et presenti la meva súplica: no em facis tornar a casa del canceller Jehonatan, perquè hi moriria.
    21 El rei Sedecies va donar l’ordre que custodiessin Jeremies al pati de la guàrdia i que cada dia li portessin un pa de la plaça dels forners, fins que el pa s’acabés a la ciutat. Jeremies es quedà, doncs, al pati de la guàrdia.