1 I jo, l’any primer de Darius, el mede, ja estava al seu costat per sostenir-lo i confortar-lo.

Interpretació de les visions anteriors


    2 »”Ara jo t’anunciaré la veritat: tres reis governaran encara Pèrsia, i el quart serà el més ric de tots; però el mateix poder de la seva riquesa ho somourà tot: somourà el regne de Grècia. 3 Allà s’alçarà un rei que serà un gran guerrer, dominarà grans territoris i farà el que voldrà.
    4 »”Tot just establert, el seu regne es partirà i es dispersarà als quatre vents del cel, però no entre la seva descendència; ja no dominaran com ell ho havia fet, perquè el seu regne li serà arrencat i donat a altres que no seran els seus descendents.
    5 »”El rei del sud serà poderós, però un dels seus generals arribarà a ser més fort que ell, i el seu domini s’estendrà sobre un imperi més gran. 6 Al cap d’uns quants anys faran un pacte: la filla del rei del sud es casarà amb el rei del nord per executar els acords, però ella no serà prou poderosa i no es mantindrà amb la seva descendència. Serà traïda juntament amb els qui la van portar, amb el seu fill i amb el qui l’havia sostinguda en aquells temps. 7 Però un rebrot de les seves mateixes arrels s’aixecarà en el seu lloc d’origen, marxarà contra l’exèrcit i contra la fortalesa del rei del nord, lluitarà contra ells i els vencerà. 8 Fins i tot s’endurà captius a Egipte els seus déus, les seves imatges de fosa, amb els seus objectes preciosos d’or i de plata. Després, durant uns quants anys, es mantindrà allunyat del rei del nord. 9 Aquest voldrà envair el territori del rei del sud, però haurà de tornar a la seva terra. 10 Un fill seu es prepararà reunint grans exèrcits, l’atacarà, l’envairà i l’inundarà. De tornada atacarà fins i tot la ciutadella. 11 Després, el rei del sud, enfurismat, sortirà a combatre contra el rei del nord; posarà en peu de guerra una gran multitud, i l’exèrcit del rei del nord serà derrotat: 12 la multitud s’alçarà, el coratge d’aquell rei augmentarà i el vencedor en farà caure a milers, però no es mantindrà fort. 13 El rei del nord tornarà a mobilitzar una multitud més gran que la primera i al cap d’uns quants anys vindrà amb un nombrós exèrcit i un gran bagatge.
    14 »”Per aquells temps, molts s’aixecaran contra el rei del sud, i uns homes violents del teu poble es revoltaran perquè es compleixi allò que anuncia la visió. Però fracassaran. 15 Vindrà el rei del nord, elevarà un terraplè i prendrà una ciutat fortificada. Les forces del sud no aguantaran, ni tan sols les tropes escollides. Ningú no podrà resistir. 16 L’invasor farà el que voldrà. Ningú no se li podrà enfrontar. S’establirà al país esplèndid exterminant pertot arreu. 17 Es proposarà de venir amb la força de tot el seu regne i de pactar amb el rei del sud donant-li una muller per a destruir-lo. Però no ho aconseguirà, no se n’apoderarà. 18 Llavors es girarà cap a les illes i en conquerirà moltes. Però un cabdill posarà fi als seus ultratges i ell no es podrà revenjar. 19 Tornarà, doncs, cap a les ciutats fortificades del seu país. Però fracassarà, i caurà sense deixar rastre. 20 En lloc d’ell se n’alçarà un altre que enviarà un delegat per espoliar el temple a favor del tresor reial, però al cap de poc temps desapareixerà, no en públic ni en el camp de batalla. 21 El succeirà un home menyspreable, que ningú no haurà coronat. Arribarà tranquil·lament i s’apoderarà de la corona amb intrigues. 22 La seva embranzida submergirà les tropes invasores i les trossejarà, com també farà desaparèixer el príncep de l’aliança. 23 Abusant de l’amistat pactada, enganyarà i s’anirà enfortint, ni que sigui amb poca gent a favor d’ell. 24 Amb tranquil·litat entrarà a les regions més riques del territori de Judà i farà allò que mai no havien fet els seus pares ni els pares dels seus pares: distribuirà als seus partidaris despulles, botí i riqueses i projectarà d’atacar les ciutats fortificades. Però tot això no durarà. 25 Tindrà a punt la força i el coratge per a anar a lluitar contra el rei del sud amb un gran exèrcit. El rei del sud es prepararà també per a la guerra amb un exèrcit molt gran i poderós, però no podrà resistir, perquè conspiraran contra ell. 26 Els qui mengin a la seva pròpia taula el trairan, el seu exèrcit serà vençut i hi haurà una gran mortaldat. 27 Els dos reis, amb intenció de fer-se mal, s’asseuran a la mateixa taula i mentiran, sense cap resultat, perquè no haurà arribat encara el temps fixat. 28 Se’n tornarà al seu país amb grans riqueses. Es proposarà de fer mal a l’aliança santa i, després de triomfar, arribarà al seu país.
    29 »”En el temps fixat tornarà a marxar contra el sud, però el final no serà com el de l’expedició anterior. 30 Vindran contra ell naus de ponent, i això l’espantarà. Iradament voldrà perseguir de nou l’aliança santa i triomfarà. Llavors es tornarà a posar d’acord amb els qui abandonen l’aliança santa. 31 Les tropes enviades per ell es presentaran per profanar el santuari i la ciutadella, aboliran el sacrifici perpetu i erigiran l’abominació devastadora. 32 Amb afalacs farà apostatar els transgressors de l’aliança, però el poble dels qui coneixen el seu Déu actuarà amb fermesa i triomfarà. 33 Els assenyats del poble n’instruiran molts, però durant un temps cauran per l’espasa, el foc, la presó i la confiscació de béns. 34 En la seva caiguda, pocs els ajudaran, encara que molts s’ajuntaran a ells per oportunisme. 35 Entre els assenyats, alguns cauran per tal de ser purificats al gresol, rentats i blanquejats per als temps darrers, ja que el temps fixat encara haurà de venir.
    36 »”El rei farà el que voldrà, s’enorgullirà, es creurà més gran que tots els déus i parlarà amb insolència contra el Déu dels déus. Prosperarà fins que la indignació arribi al punt culminant, perquè allò que ha estat decretat es complirà.
    37 »”No farà cas del déu dels seus avantpassats ni del déu preferit de les dones, no tindrà miraments per cap déu perquè es creurà més gran que tots. 38 En comptes d’això retrà honors al déu de les fortaleses, un déu que els seus pares no coneixien. L’honorarà amb or, plata, pedres precioses i objectes valuosos. 39 Posarà les seves fortaleses sota la protecció d’un déu desconegut. Cobrirà d’honors els qui el reconeixeran, els donarà poder sobre molta gent i els repartirà terres en recompensa.
    40 »”Quan s’acosti l’hora de la fi, el rei del sud s’enfrontarà contra ell. Llavors el rei del nord l’escometrà amb carros de guerra, amb cavalleria i moltes naus. Inundant-los, travessarà diversos països. 41 Entrarà al país esplèndid i molts cauran. Però Edom, Moab i la resta dels ammonites seran salvats. 42 S’apoderarà de diversos territoris, i el país d’Egipte no se n’escaparà. 43 S’apropiarà dels tresors amagats d’or i de plata i de tots els objectes preciosos d’Egipte. Els libis i els etíops li seguiran els passos. 44 Però li arribaran notícies de l’orient i del nord que l’alarmaran, i sortirà enfurismat per destruir i exterminar molta gent. 45 Plantarà els seus pavellons entre els dos mars, vora la muntanya gloriosa i santa. Allà li arribarà la fi i no hi haurà qui l’ajudi.